De impact van voice search op SEA
14 juni 2023 
2 min. leestijd

De impact van voice search op SEA

Met de opkomst van slimme apparaten en spraakgestuurde assistenten is voice search een steeds populairdere manier geworden waarop mensen informatie zoeken. Deze verschuiving in zoekgedrag heeft natuurlijk ook een impact op SEA (Search Engine Advertising). In dit artikel gaan we dieper in op de impact van voice search op SEA en hoe adverteerders zich kunnen aanpassen aan deze evoluerende trend om succesvol te blijven in de wereld van digitale marketing.

De veranderingen in zoekgedrag: conversational keywords

Een van de belangrijkste aspecten van voice search is de natuurlijke taal die mensen gebruiken bij het stellen van vragen. In tegenstelling tot traditionele geschreven zoekopdrachten, waarbij mensen meestal korte trefwoorden gebruiken, zijn spraakgestuurde zoekopdrachten vaak langer en lijkt het meer op een gesprek. Gebruikers stellen complete vragen en verwachten direct relevante antwoorden.

Voor adverteerders betekent dit dat ze hun SEA-strategie moeten aanpassen om beter in te spelen op deze conversational keywords. In plaats van alleen te optimaliseren voor specifieke zoekwoorden, moeten adverteerders ook rekening houden met zinsneden en volledige vragen die gebruikers mogelijk zouden kunnen stellen. Dit vereist het herzien van zoekwoordonderzoek en het creëren van advertentie content die nauw aansluit bij de vraag intentie van de gebruiker.

Lokale relevantie: Voice Search en Lokale SEA

Een andere belangrijke impact van voice search is de sterke nadruk op lokale zoekopdrachten. Bij het gebruik van spraakgestuurde assistenten stellen gebruikers vaak vragen zoals "Waar is het dichtstbijzijnde restaurant?" of "Welke winkels zijn er in de buurt?". Dit biedt enorme kansen voor adverteerders om lokale SEA-strategieën te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten voor relevante lokale zoekopdrachten.

Om te profiteren van deze trend, moeten adverteerders ervoor zorgen dat hun lokale bedrijfsinformatie up-to-date is en geoptimaliseerd voor voice search. Dit omvat:

- Het claimen van lokale vermeldingen, zoals Google Mijn Bedrijf

- Het toevoegen van relevante locatie specifieke informatie aan advertenties

- Het optimaliseren van bestemmingspagina's voor lokale zoekopdrachten

Door te focussen op lokale relevantie, kunnen adverteerders beter inspelen op de behoeften van gebruikers en hun SEA-campagnes effectiever maken.

Kortom: de opkomst van voice search heeft een aanzienlijke impact op SEA en vereist dat adverteerders zich aanpassen aan veranderingen in zoekgedrag en zoekintentie van de gebruiker. Door te optimaliseren voor conversational keywords kunnen adverteerders beter inspelen op de natuurlijke taal die gebruikt wordt bij spraakgestuurde zoekopdrachten. Dit vereist een herziening van zoekwoordonderzoek en het creëren van relevante advertentie content.

Daarnaast biedt voice search enorme kansen voor lokale SEA. Door zich te richten op lokale relevantie kunnen adverteerders beter inspelen op de behoeften van gebruikers die vragen stellen over lokale bedrijven en diensten.

Het optimaliseren van lokale bedrijfsinformatie en het ontwikkelen van lokale SEA-strategieën kunnen de zichtbaarheid vergroten en de kansen op conversies verhogen.

Als adverteerders is het essentieel om op de hoogte te blijven van de evoluerende trends en ontwikkelingen op het gebied van voice search en SEA. Het is belangrijk om voortdurend te experimenteren, te leren en strategieën aan te passen om concurrentievoordeel te behouden. Door de impact van voice search te begrijpen en proactief aan te passen, kunnen adverteerders optimaal profiteren van deze opkomende trend en succesvol blijven in een steeds veranderend digitaal landschap.

Dit kost aandacht, tijd en kennis. Wanneer je deze tijd niet hebt, of je tijd beter aan je bedrijf dan in je bedrijf wilt besteden, is het ook een optie om je SEA volledig uit te besteden. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Over de schrijver
Marc de Groot begon eind jaren '90 zijn avontuur in de wondere wereld van Google Marketing. Marc is eigenaar van Search Cobra en daarnaast actief als mentor voor online marketing agencies.