Zoekwoordonderzoek voor webwinkels: alles wat je moet weten
10 april 2023 
3 min. leestijd

Zoekwoordonderzoek voor webwinkels: alles wat je moet weten

Een van de belangrijkste aspecten van SEO voor webwinkels is zoekwoordonderzoek. Ja, nog steeds ;). Het is essentieel om de juiste zoekwoorden te vinden om de inhoud van de webwinkel te optimaliseren en potentiële klanten aan te trekken. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over zoekwoordonderzoek voor webwinkels.

Waarom zoekwoordonderzoek belangrijk is voor webwinkels

Zoekwoordonderzoek is van groot belang voor webwinkels, omdat het helpt om te begrijpen hoe potentiële klanten naar jouw producten zoeken en welke zoekwoorden ze gebruiken. Dit inzicht helpt om de content van jouw webwinkel te optimaliseren en ervoor te zorgen dat deze gemakkelijk te vinden is in zoekmachines.

Door het gebruik van de juiste zoekwoorden kun je jouw webwinkel beter laten ranken in zoekmachines, wat meer organisch verkeer en uiteindelijk meer conversies oplevert. Bovendien helpt het vinden van de juiste zoekwoorden ook bij het opstellen van advertentiecampagnes en het genereren van ideeën voor contentmarketing.

Hoe zoekwoordonderzoek voor webwinkels uit te voeren

Het uitvoeren van zoekwoordonderzoek voor webwinkels omvat een aantal stappen, waaronder:

 • Lijsten maken: begin met een lijst van zoekwoorden die relevant zijn voor jouw producten. Dit kan onder meer betrekking hebben op de kenmerken, merknamen, toepassingen, doelgroepen of probleemoplossingen van jouw producten.
 • Gebruik hulpprogramma's: maak gebruik van hulpprogramma's zoals Google Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs of Moz Keyword Explorer om de zoekvolumes, concurrentie, trends en gerelateerde zoekwoorden van jouw zoekwoorden te onderzoeken.
 • Analyseer concurrenten: onderzoek welke zoekwoorden jouw concurrenten gebruiken om te zien welke zoekwoorden voor jou ook relevant kunnen zijn. Dit kan onder meer betrekking hebben op de zoekwoorden die zij gebruiken in advertenties, content en productpagina's.
 • Maak een shortlist: selecteer de meest relevante en haalbare zoekwoorden uit jouw brainstormsessie en hulpprogramma's. Dit is jouw shortlist met zoekwoorden die je zult gebruiken voor de optimalisatie van jouw webwinkel.

Tips voor het vinden van de juiste zoekwoorden

Het vinden van de juiste zoekwoorden kan lastig zijn, vooral als je nog niet bekend bent met het proces. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste zoekwoorden te vinden:

 • Kies zoekwoorden met een hoog zoekvolume: zoekwoorden met een hoog zoekvolume hebben veel potentieel verkeer en kunnen zorgen voor veel organisch verkeer en conversies. Echter, concurrentie is ook groter, dus de juiste balans is belangrijk.
 • Selecteer long-tail zoekwoorden: long-tail zoekwoorden zijn meer specifiek en hebben minder zoekvolume, maar hebben over het algemeen minder concurrentie en kunnen helpen bij het targetten van specifieke 
 • doelgroepen. Ze kunnen ook bijdragen aan een hogere conversieratio omdat ze gerichter zijn.
 • Overweeg lokale zoekwoorden: als je een fysieke winkel hebt of geografisch gebonden bent, is het gebruik van lokale zoekwoorden belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld een plaatsnaam zijn of een lokale uitdrukking die mensen gebruiken om naar jouw producten te zoeken.
 • Analyseer zoekintentie: het begrijpen van de zoekintentie van potentiële klanten is belangrijk om te weten welke zoekwoorden het beste bij jouw producten passen. Is de intentie van de zoekopdracht informatief, commercieel of transactioneel?
 • Maak gebruik van gerelateerde zoekwoorden: gerelateerde zoekwoorden kunnen worden gevonden via hulpprogramma's en geven meer context aan de zoekopdracht. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van jouw webwinkel beter te begrijpen.

Hoe zoekwoorden te implementeren in jouw webwinkel

Het implementeren van de gevonden zoekwoorden is een cruciaal onderdeel van zoekwoordonderzoek. Hier zijn enkele manieren om de zoekwoorden te implementeren in jouw webwinkel.

 • Gebruik zoekwoorden in de titel en de metabeschrijving van de pagina: dit helpt zoekmachines en bezoekers om te begrijpen waar de pagina over gaat en wat er op de pagina te vinden is.
 • Optimaliseer de content op de pagina: gebruik zoekwoorden in de koppen, subkoppen, alt-tags en in de bodytekst van de pagina. Vermijd over-optimalisatie en zorg ervoor dat de zoekwoorden op een natuurlijke manier worden gebruikt.
 • Maak gebruik van interne links: link vanaf pagina's met een hogere autoriteit, zoals de homepagina of categoriepagina's, naar pagina's die minder autoriteit hebben, zoals productpagina's.
 • Gebruik zoekwoorden in afbeeldingsbestanden en -namen: gebruik zoekwoorden in de bestandsnamen van de afbeeldingen en in de alt-tags van de afbeeldingen om zoekmachines te laten weten wat er op de pagina te vinden is. Hier moet je niet meer overdrijven, want als je te goed optimaliseert kan er overoptimalisatie optreden en daar is Google allergisch voor.

Conclusies over zoekwoordonderzoek voor webwinkels

Zoekwoordonderzoek is van groot belang voor webwinkels om de inhoud te optimaliseren, potentiële klanten aan te trekken en uiteindelijk meer conversies te genereren. Het proces omvat brainstormen, het gebruik van hulpprogramma's, concurrentieanalyse en het maken van een shortlist. Het vinden van de juiste zoekwoorden vereist inzicht in zoekintentie, concurrentie en lokale context. Het implementeren van de zoekwoorden omvat het gebruik van zoekwoorden in titels, metabeschrijvingen, content, interne links en afbeeldingen. Met deze tips kun je de juiste zoekwoorden vinden en optimaliseren voor betere SEO-resultaten voor jouw webwinkel.

Over de schrijver
Marc de Groot begon eind jaren '90 zijn avontuur in de wondere wereld van Google Marketing. Marc is eigenaar van Search Cobra en daarnaast actief als mentor voor online marketing agencies.