Wat is ChatGPT?

De laatste tijd horen we steeds vaker over ChatGPT, maar wat kun je er nu eigenlijk mee? De revolutionaire technologie achter ChatGPT: het verhaal van de toekomst van AI-communicatie... of gaat Google ze nog inhalen?

Wat is ChatGPT?

De afkorting ChatGPT staat voor Chat Generative Pretrained Transformer. Dat is bepaald geen Jip en Janneke taal. De tool is ontwikkeld door OpenAI, het bedrijf achter meerdere AI projecten. ChatGPT is gevuld met een enorme hoeveelheid tekst gegevens, wat resulteert in de vermogen om te begrijpen en te antwoorden op een breed scala aan onderwerpen, variërend van alledaagse gesprekken tot specifieke vragen over wetenschap en technologie.


Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT maakt gebruik van een transformer-architectuur (nope, ook geen Jip en Janneke), die is geoptimaliseerd om context en betekenis in taal te begrijpen. Het model gebruikt deze informatie om te voorspellen welke volgende woorden in een zin waarschijnlijk zijn, en vervolgens wordt de voorspelling gebruikt om het juiste antwoord te genereren. Dit gebeurt door middel van een proces dat "masker voorspelling" wordt genoemd, waarbij bepaalde woorden in de invoer zijn vervangen door een speciale plaatshouder, en het model wordt gevraagd om deze woorden te voorspellen. Volg je het nog?

Toepassingen van ChatGPT

ChatGPT heeft een breed scala aan mogelijke toepassingsgebieden, variërend van klantenservice tot onderwijs en entertainment. Het kan worden gebruikt als virtuele assistent voor bedrijven, om snel en effectief klanten te helpen met hun vragen en zorgen. Het kan ook worden ingezet in onderwijssituaties, waarbij het model kan fungeren als digitale leraar, helpend bij het beantwoorden van vragen en het verstrekken van uitleg. Tot slot kan ChatGPT ook worden gebruikt voor vermaak en ontspanning, bijvoorbeeld door middel van chatbot-games en -verhalen.

Voorlopige conclusie

ChatGPT is een revolutionaire nieuwe technologie die de manier waarop we communiceren en informatie verzamelen, radicaal verandert. Door zijn vermogen om menselijke taal op een diepe en accurate manier te begrijpen, biedt het ongekende mogelijkheden voor allerlei verschillende toepassingsgebieden. Of het nu gaat om klantenservice, onderwijs of vermaak.

Ook op het gebied van SEO heeft het veel impact. Zo zetten wij ChatGPT al regelmatig in voor onze klanten om sneller content te kunnen schrijven. Het zal je ook vast niet verbazen dat deze tekst voor een groot deel ook door de tool zelf geschreven is.

Meer weten over de toepassingen van ChatGPT en SEO? Plan dan eens een kennismakingsgesprek in.