Wat is een Google Analytics dashboard?

Wat is een Google Analytics dashboard?

Google Analytics-dashboards zijn verzamelingen van widgets waarmee je snel je gegevens kunt visualiseren. Je kunt maximaal 20 dashboards hebben met elk 12 widgets voor elke dataweergave/ property in je Google Analytics-account.

Je kunt je dashboard bekijken en toevoegen bij ‘dashboards’ in het menu aan de linkerkant van je Google Analytics. Bekijk hier een mooi voorbeeld van een Analytics dashboard:

Analytics dashboard voorbeeld

Gebruik bestaande Analytics dashboards

Een handige optie van dashboards is dat je tal van geweldige voorbeelden kunt vinden die door anderen zijn gemaakt om in jouw eigen Google Analytics-account te importeren. Dit kan je veel tijd besparen en je veel ideeën geven over het gebruik van dashboards. Je kunt ze importeren uit de galerij van Google Analytics.

Hoe maak je zelf een Analytics dashboard?

Als je een bestaand Analytics dashboard niet goed genoeg vindt of er gewoon zelf een wilt maken dan kan dat ook. Om jouw eigen dashboard te maken klik je op de optie ‘maken’ bij het menu Dashboards.

Je krijgt de mogelijkheid om een leeg canvas of een starterdashboard te gebruiken met voorbeeldwidgets die voor je zijn gemaakt. Het starterdashboard is het beste om een idee te krijgen van hoe verschillende widgets werken en de voorbeelden kun je aanpassen of verwijderen.

Belangrijke resultaten die je wilt zien in je dashboard zijn bijvoorbeeld:

  • Organische zoekwoorden
  • Verkeersbronnen
  • Je top content
  • Conversies
  • Actieve bezoekers
  • Geografische gegevens
  • Nieuwe versus terugkerende bezoekers

Maak je eigen widgets

Om een widget te maken klik je op ‘+ Widget toevoegen’ in de bovenste menubalk.

Hier heb je verschillende manieren om jouw gegevens weer te geven. Je kun GEOMAP’s, staafdiagrammen, cirkeldiagrammen, gegevens, tijdlijnen en tabellen toevoegen. Afhankelijk van het type dat je kiest voeg je een specifieke combinatie van dimensies en/ of statistieken toe om mee te werken.

Deel je Dashboard

Je kunt je dashboard op verschillende manieren delen. Je kun automatisch mails instellen of je kun deze delen met een link. Zo kunnen meerder personen die geen toegang hebben tot je Analytics ook meekijken met resultaten. Het ook gewoon handig om elke maand automatisch een mail te zien met de resultaten van de afgelopen maand.

Heb jij hulp nodig met Analytics? Vraag ons om hulp door contact op te nemen. Wij helpen je graag verder!