Wat is Google Workspace?

Wat is Google Workspace?

Maak jij gebruik van Gmail? Dan is je vast opgevallen dat het logo hiervan (alweer) veranderd is. Dit komt allemaal door de Google Workspace update die recent is uitgebracht. Wat Google heeft gedaan in eigenlijk een rebranding van Google G Suite. Alle logo’s die voorheen een eigen kleur hadden zijn omgetoverd in logo’s met de kleuren van Google. Voor de rest is er eigenlijk dus niet echt veel veranderd op een paar kleine dingen na die we later in dit artikel bespreken.

Kort samengevat is Google Workspace een compleet zakelijk pakket van Google in abonnementsvorm. Het is vergelijkbaar met Office van Microsoft. Google Workspace biedt dus een totaalpakket aan services en software. Alles werkt in de cloud en je kunt door in te loggen in je Google-account meteen overal bij. Google workspace heeft je een aantal handige tools te bieden.

Zakelijke Gmail

Met Workspace heb je Gmail zonder advertenties. Ook kun je je zakelijke mailadres als Google-account en mailadres gebruiken. Je kunt dus je eigen domeinnaam in je Gmail adres gebruiken. Je kunt dan je eigen domein als Google-account gebruiken zodat je niet meer een apart Gmail adres hoeft te gebruiken. Je kunt dus @voorbeeld.nl gebruiken in plaats van @gmail.com.

Google Drive

Google Drive is een online cloud, oftewel een plek waar je bestanden online op kunt slaan. Dit kan van alles zijn: teksten, afbeeldingen, maar ook video’s en overige bestandstypen. Op deze manier kun je Google Drive ook gebruiken om bestanden te delen, door een gedeelde Drive aan te maken of andere toegang te verlenen.

Met Workspace hebben er aan aantal veranderingen plaats gevonden. Voorheen kon je met een basic abonnement 30Gig en voor business en enterprise abonnementen onbeperkte opslag gebruiken. Dit is veranderd omdat er nu 4 verschillende abonnementen zijn. Nu krijg je bij business standard 2 TB per gebruiker en business plus 5 TB per gebruiker en alleen nog bij enterprise abonnementen onbeperkt. Dit is echter meestal geen probleem omdat 2 en 5 TB echt niet weinig is.

Google Agenda

De naam spreekt voor zich: Google Agenda is een online agenda met extra voordelen. Elk apparaat dat aan het Gmail-account gekoppeld is, krijgt automatisch de laatste agenda-updates door. Is jouw Gmail bijvoorbeeld aan je smartphone gekoppeld, dan krijg je in de kalender van jouw telefoon direct te zien welke afspraken er in jouw Google Agenda staan. Met Workspace heb je de opties om de agenda met je collega’s te delen.

Andere Google Workspace apps

De totale lijst van Google apps die bij de Google Workspace zit is:

 • Drive
 • Meet
 • Calendar
 • Chat
 • Docs
 • Sheets
 • Slides
 • Keep
 • Sites
 • Forms
 • Currents

Workspace bevat dus zo ongeveer alle software die je nodig kunt hebben wanneer je aan het werk bent.

Google ingebouwde beveiliging

Bij Workspace heb je dezelfde beveiligde infrastructuur als Google zelf. Je hebt de volledige controle en alles wordt goed beveiligd en back-ups van gemaakt. Je kunt gebruik maken van 24/7 support en gebruik maken van geavanceerde beveiliging.

Wat kost Google Workspace?

Er zijn 4 abonnementen beschikbaar voor Google Workspace. Je kunt hier de verschillende Google Workspace abonnementen bekijken. Er zijn 4 opties, het business starter abonnement, het business standard abonnement, het business plus en het enterprise abonnement. De goedkoopste optie kost je 5,20 per maand. Dit is zeker de moeite waard wanneer jij je online business serieus neemt!

Naast een rebranding is de verandering van G Suite naar Workspace dus vooral een prijsstijging. De ongelimiteerde opslag is aangepast en duurder geworden. Een ander nadeel is dat gebruikers nu een business plus abonnement af moeten sluiten om gebruik te maken van Google Vault.

Google Vault is een tool voor informatiebeheer en eDiscovery voor Google Workspace. Met Vault kun je de Google Workspace-gegevens van gebruikers bewaren, doorzoeken en exporteren.

Wil je meer weten over hoe je Google Workspace het beste kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op.