Welke gratis SEO tools zijn er?

Welke gratis SEO tools zijn er?

Wil jij dat jouw website beter wordt gevonden in zoekmachines zoals Google? Dan moet je aan Search Engine Optimization (SEO) of zoekmachine optimalisatie doen. Daar kun je een professional voor inhuren, maar als je daar geen budget voor hebt, of je wilt het graag zelf doen, dan zijn er gelukkig veel gratis SEO tools te verkrijgen die jou helpen om de vindbaarheid van jouw website te verbeteren. Benieuwd welke SEO tools er zijn en wat je ermee kan? Wij lichten er vijf toe!

5 Gratis SEO tools:

1. Mobile friendly test van Google

Wist je dat 75% van alle zoekopdrachten op de mobiel wordt gedaan? Logisch dus, dat Google de voorkeur geeft aan websites die goed te lezen en gebruiken zijn op een mobiele telefoon! Wil je zeker weten dat jouw website hieraan voldoet? Test je website dan met de mobile friendly test van Google. Deze tool geeft inzicht in de gebruiksvriendelijkheid van jouw website op mobiele apparatenén vertelt je wat je kunt aanpassen om beter te scoren.

2. Similar Page Checker

Een andere belangrijke factor in de SEO van jouw website is je tekst. Het kan dat de tekst op jouw pagina veel lijkt op pagina's op andere websites of op andere pagina's binnen jouw eigen website. Google ziet dit als 'duplicate content' en zal je pagina hierdoor minder hoog ranken. In de Similar Page Checkerkun je twee links invoeren. De tool geeft aan hoeveel procent van jouw pagina overeenkomt met de andere pagina.

3. Yoast SEO

Is jouw website opgemaakt in WordPress? Dan is de Yoast SEO plugin een grote aanrader. Dit is een eenvoudige tool, die je ook kunt gebruiken als je niet veel technische kennis hebt. De tool helpt je onder andere om je teksten SEO-proof te schrijven, de paginatitel en meta-descriptions van je pagina's in te stellen, een XML-sitemap te makenen nog veel meer. Meer over Yoast voor WordPress lees je hier.

4. SEOPTIMER

SEOPTIMER is vergelijkbaar met YOAST, maar ook bruikbaar voor andere content management systemen dan WordPress. Deze tool analyseert de on-page aspecten van jouw website, zoals de sitemap, meta-discriptions, alt-tags, paginatitels, headers, linksen nog veel meer.

5. Nibbler

Naast de on-page aspecten zijn ook externe aspecten van belang voor de positie van jouw website. Nibbler geeft inzicht in deze off-page aspecten, door een rapport te geven met cijfers van 1 tot en met 10 voor onderdelen als social media, externe links naar je pagina, de gebruiksvriendelijkheid van je websiteen nog veel meer.

Andere gratis en betaalde SEO tools

Naast deze gratis SEO tools zijn er nog veel meer gratis en betaalde SEO tools beschikbaar. Om daadwerkelijk een verschil te maken in je SEO zul je meerdere tools moeten gebruiken.


SEO e-book downloaden

Meer weten over SEO?

Meer weten over de manier waarop je zelf de SEO van je website kunt verbeteren? Lees dan de artikelen 'Hoe werkt zoekmachine optimalisatie?' en 'Kun je SEO (zoekmachine optimalisatie) zelf doen?' Laat je het optimaliseren van jouw website liever aan professionals over? Neem dan vooral contact met ons op.