Wat is een alt-tag?

Wat is alt-tekst of alt-tag?

Een Alt-tekst (alternatieve tekst) of "alt tags", worden gebruikt in een HTML-code om het uiterlijk en de functie van een afbeelding op een pagina te beschrijven.

Waar worden alt-tags voor gebruikt?

  • Het toevoegen van alternatieve tekst aan foto's is in eerste instantie een principe van website accessibility. Gebruikers die screen readers gebruiken krijgen een alt-attribuut te zien om een afbeelding op de pagina beter te begrijpen.
  • Alt-tags worden weergegeven in plaats van een afbeelding als een afbeelding niet kan worden geladen.
  • Alt-tags bieden betere afbeeldingscontext/ beschrijvingen voor crawlers van zoekmachines, waardoor ze een afbeelding beter kunnen indexeren.

Alt-tekstvoorbeeld

<img title="Interne linkbuilding" alt="Een omslagafbeelding over interne linkbuilding met neon letters" src="interne-linkbuilding-1400x460-1.png">

Optimale alt-tag

Het beste formaat voor alt-tekst is dat er voldoende tekst in staat maar geen overdreven gebruik van zoekwoorden en dergelijke. Eigenlijk zou de alt-tekst de afbeelding zo moeten beschrijven dat je je de afbeelding kunt indenken met je ogen dicht.

Een ander voorbeeld wat een goede alt-tag zou zijn is:

<img src = "pizza.png" alt = "Een pizza met tonijn geserveerd op een pizzabord">

Deze alternatieve tekst is goed omdat deze duidelijk beschrijft wat er in de afbeelding staat. Dit is niet zomaar een pizza maar een pizza tonijn op een pizzabord. Dit voorbeeld zou bijvoorbeeld dus niet goed zijn:

<img src = "pizza.png" alt = "Pizza">

Het is ook niet slim om helemaal geen alt-tag te gebruiken en een veel te lange tekst is ook niet goed. Het moet een korte maar duidelijke beschrijving van de foto zijn. Niet meer en niet minder, dus geen overbodige rand informatie.

SEO voor afbeeldingen

Het gebruik van alt-tags kan je helpen om beter gevonden te worden in een zoekmachine zoals Google.

Hoewel de beeldherkenningstechnologie van zoekmachines de afgelopen jaren erg is verbeterd, kunnen crawlers de afbeeldingen op een webpagina nog steeds niet hetzelfde zien zoals wij dat kunnen. Het is dus niet zo slim om de interpretatie alleen aan de zoekmachine over te laten. Een duidelijke titel en alt-tekst is dus nog steeds erg belangrijk om ook via je afbeeldingen gevonden te worden.

SEO e-book downloaden

Ga je zelf aan de slag met je alt-tags en SEO of besteed je het toch liever uit? Denk dan eens aan onze zoekmachine optimalisatie diensten en neem contact met ons op.