Wat is een backlink?

Wat is een backlink?

Een backlink is een link op een andere website naar jouw website. Het draagt daarmee bij aan zoekmachine optimalisatie. Google meet met de hoeveelheid backlinks hoe populair jouw website is. Hoe meer backlinks naar jouw website, hoe populairder Google jou inschat. En als je website populair is, krijg hij voorrang in de zoekresultaten.

Google wil zijn klant, de zoeker, de beste sites aanbieden. De meest aanbevolen websites zitten daar natuurlijk bij. Daarom zijn backlinks zijn belangrijk voor de positie van je website in Google.

Backlinks verbeteren dus je positie. Hoe meer backlinks je hebt, hoe hoger je ranking in Google. Een backlink op een waardevolle pagina geeft bovendien nog extra waarde aan jouw pagina. Iedere website of pagina heeft namelijk een bepaalde waarde. Dit zit onder meer in de pagerank van de verwijzende website, de relevantie tussen beide websites, hoe vaak zoekmachines de verwijzende website bezoeken en of je de link ook kunt opvolgen (nofollow/dofollow).

Backlinks hebben eigenlijk alleen nut wanneer de gelinkte websites over hetzelfde onderwerp gaan. Als je op de site van een autodealer linkt naar een boekenwebwinkel heeft dat niet zoveel zin. Je concurrent is volgens deze logica ook degene die jou de beste backlink kan geven. Jij kunt Google namelijk wel vertellen dat je goed bent, maar het is veel geloofwaardiger als je van anderen een positieve aanbeveling krijgt. Zeker als je concurrent dat doet! Het is niet zo dat je nu direct aan je concurrent moet vragen om een backlink. Die zal de concurrent je niet geven.

Hoe krijg je backlinks?

Hoe kun je wel goede backlinks krijgen? Backlinks krijg je door waardevolle content te schrijven waar anderen naar toe linken, social media backlinks en backlinks plaatsen op blogs van andere websites. Je kunt ook backlinks kopen. Eigenlijk speel je dan vals en zet je Google op het verkeerde been. In de praktijk werkt het vaak wel, mits beide websites over hetzelfde gaan.

Pas op voor linkfarms

Daarnaast is een veelgebruikte methode ‘linkruil’. Hier vraag je lief een andere website een link te ruilen: ‘plaats jij een link van mij op jouw website, dan plaats ik een link van jou op mijn website’. Let hier goed op naar welke websites jij linkt en welke websites jou linken. Websites die een gigantische hoeveelheid aan links plaatsen via linkruil (linkfarming) staan op de zwarte lijst van Google. Wanneer jouw link op zo’n website staat, kan je website in waarde dalen. In het slechtste geval kom jij ook op de zwarte lijst en ben je niet meer vindbaar via Google. Google stelt je dus aansprakelijk voor deze linkruil. Maar er is een oplossing. Vraag de webmaster of ze alsjeblieft jouw link van hun website willen halen.

SEO e-book downloaden

Nu weet je wat een backlink is en wat je ermee kunt. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een strategie om backlinks te creëren? Neem dan gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.