Wat is een canonical tag?

Wat is een canonical tag?

Een canonical tag of soms een canonical link genoemd is een stukje HTML-tekst in de code van de website. De canonical tag wordt gebruikt om duplicate content problemen op te lossen. De tag kun je inzetten wanneer er meer versies van een pagina zijn. Als je bijvoorbeeld je website met of zonder www kunt bezoeken of wanneer http en https beide werken.

Voor SEO-doeleinden laat de canonieke link Google en andere zoekmachines zien welke URL overeenkomt met de oorspronkelijke inhoudsbron en moet worden weergegeven in zoekresultaten. Het wordt als een metatag toegevoegd aan elke URL-versie van een bepaalde webpagina en geeft de canonieke URL aan. Merk op dat de link slechts een aanbeveling is; Google kan het negeren als het ongepast wordt gebruikt.

Hoe gebruik je canonical tags?

Een canonieke link wordt toegevoegd aan de

van een webpagina om de canonical URL-versie aan te geven.

Bijvoorbeeld:

http://www.voorbeeld.nl/product.html

en

http://www.voorbeeld.nl/product_print.html

(de print versie)

Wanneer bijvoorbeeld deze pagina’s dezelfde inhoud hebben en je wilt aan zoekmachines aangeven dat de eerste de canonical URL-versie is, dan kun je de volgende link toevoegen aan de printversiepagina:

Je moet er wel rekening mee houden dat beide pagina’s dezelfde inhoud moeten hebben. Het moet dus grotendeels identiek zijn omdat anders Google de tags kan negeren.

De doelpagina van de link moet ook echt daadwerkelijk bestaan en mag geen ‘noindex’ robots-metatag bevatten. En het moet de pagina zijn die jij wil dat in de zoekresultaten terecht komt.

Het is erg belangrijk om de link in de header toe te voegen en niet in de body van je html code dus daar moet je goed op letten.

Een korte checklist voor canonical tags:

  • Bestaat de doelpagina wel echt?
  • Is er slechts 1 canonical tag op elke pagina?
  • Zijn er ‘noindex’ metatags op de doelpagina?
  • Is de inhoud van beide pagina’s identiek of bijna identiek?
  • Zit de link in het header in plaats van in de body van de HTML-code?
  • Is de canonical link-pagina de pagina die u in de zoekresultaten wilt weergeven?

Canonical tags in SEO

Wanneer je een canonical tag gebruikt dan voegt Google de pagina’s soort van samen in plaats van dat die ze als afzonderlijke pagina’s ziet. Op deze manier wordt de positie van de canonical pagina in de zoekresultaten verbeterd. Het is dus een belangrijk hulpmiddel dat wordt ondersteund door alle belangrijke zoekmachines.

SEO e-book downloaden

Wil jij meer weten over SEO of het zelfs laten uitbesteden? Kijk eens op onze seo uitbesteden pagina en we helpen je graag verder!