Wat is een kruimelpad?

Wat is een kruimelpad?

Een kruimelpad of ook wel breadcrumbs genoemd is een pad van interne links die je terug naar de homepagina en de vorige pagina’s kunnen brengen. Het toont de logische opbouw van je website aan en en helpt je met navigeren. Deze kruimels helpen je uiteindelijk ook met SEO om je pagina’s meer waarde te geven. Zie hier een voorbeeld:

Kruimelpad

Je kunt in het voorbeeld zien dat je via home naar kennisbank naar zoekmachine optimalisatie naar ‘hoe werkt interne linkbuilding’.

Je kunt een kruimelpad meestal vinden op websites met een grote hoeveelheid inhoud die op een hiërarchische manier is georganiseerd. Je ziet ze ook in webapplicaties die meer dan één stap hebben, waar ze op dezelfde manier werken als een voortgangsbalk. In hun eenvoudigste vorm zijn breadcrumbs horizontaal geplaatste tekstlinks gescheiden door het ‘groter dan’ symbool (>).

Wanneer moet je een kruimpad gebruiken?

Gebruik breadcrumb-navigatie voor grote websites en websites met hiërarchisch gerangschikte pagina's. Een uitstekend scenario zijn webshops waarin een groot aanbod aan producten is gegroepeerd in logische categorieën. Een ander voorbeeld is een kennisbank zoals wij die hier gebruiken en waar dit artikel ook onderdeel van is.

Gebruik geen kruimelpad voor websites met één niveau die geen logische hiërarchie of groepering hebben. Een goede manier om te bepalen of een website baat zou hebben bij broodkruimelnavigatie, is door een sitemap of een diagram te maken dat de navigatiearchitectuur van de website weergeeft, en vervolgens te analyseren of broodkruimels het vermogen van de gebruiker om binnen en tussen categorieën te navigeren zouden verbeteren.

Broodkruimelnavigatie moet worden beschouwd als een extra functie en mag de effectieve primaire navigatiemenu's niet vervangen. Het is een secundair navigatieschema waarmee gebruikers kunnen vaststellen waar ze zijn en een alternatieve manier om door uw website te navigeren.

Voordelen van het gebruik van een kruimelpad

  • Handig voor gebruikers

Broodkruimels worden vooral gebruikt om gebruikers een tweede manier te bieden om op een website te navigeren. Door een kruimelpad te implementeren voor alle pagina's op een grotere website met meerdere niveaus, kunnen gebruikers gemakkelijker terug naar categorieën op een hoger niveau navigeren.

  • Verlaagt bouncepercentages

Kruimelpaden kunnen een geweldige manier zijn om nieuwe bezoekers te verleiden de rest van een website ook te bekijken nadat ze een bestemmingspagina hebben bekeken. Stel dat een gebruiker op een pagina terechtkomt via Google, dan kan het zien van een broodkruimelspoor die gebruiker verleiden om naar pagina's op een hoger niveau te klikken om gerelateerde onderwerpen te bekijken. Dit verlaagt over het algemeen het bouncepercentage van je website.

  • Kost bijna geen ruimte

Het zijn eigenlijk maar een aantal woordjes naast elkaar en het neemt weinig ruimte in beslag. Ze zorgen ook niet voor overbelasting van de inhoud en de voordelen helpen je meer dan het kwaad zou kunnen.

  • Je helpt google hun zoekresultaten te verbeteren

Google toont in haar zoekresultaten ook de hiërarchie van de website. Je helpt Google dus op weg om deze breadcrumbs in je pagina te verwerken:

 Breadcrumbs 

  • Vermindert klikken om terug te keren naar pagina's op een hoger niveau

In plaats van de 'terug' knop van de browser of de normale navigatie van de website te gebruiken om terug te keren naar een pagina op een hoger niveau kun je nu sneller navigeren in sommige gevallen.

SEO e-book downloaden

Uiteindelijk is een kruimelpad maar een klein onderdeel van je SEO-strategie. En SEO kun je zo uitgebreid maken als je maar wilt. Kom je er niet uit of heb je hier nog hulp bij nodig? Wij staan elke dag voor jou klaar om je op weg te helpen! Je kunt je natuurlijk ook voor een van onze SEO uitbesteden pakketten kiezen.