Wat is een SSL-certificaat

Wat is een SSL-certificaat? 🔒

Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat je website van http naar https veranderd. Dit zorgt ervoor dat je website een stuk veiliger is. Websites zonder SSL-certificaat worden ook slechter geïndexeerd door Google dus dit is een extra reden om ervoor te zorgen dat je een SSL-certificaat hebt.

Wat doet een SSL-certificaat precies?

SSL-certificaten zijn gegevensbestanden die een crypto-grafische sleutel digitaal aan de gegevens van een bedrijf koppelen. Wanneer een SSL-certificaat op een webserver is geïnstalleerd activeert het een hangslotje en het https-protocol en zorgt het voor veilige verbindingen van een webserver naar een browser. SSL wordt doorgaans gebruikt om betaalopdrachten, gegevensoverdrachten en logins te beveiligen.

SSL-certificaten binden een domeinnaam, servernaam of hostnaam en een organisatie-identiteit en locatie aan elkaar.

Een bedrijf moet het SSL-certificaat op de webserver installeren om een beveiligde sessie met de browser te starten. Zodra een beveiligde verbinding tot stand is gebracht is al het verkeer tussen de webserver en de webbrowser veilig.

Wanneer een certificaat met succes op uw server is geïnstalleerd, verandert HTTP in HTTPS. De ‘S’ staat hier voor ‘secure’.

Hoe werkt een SSL-certificaat?

SSL-certificaten gebruiken cryptografie met openbare sleutels. De cryptografie maakt gebruik van de kracht van twee sleutels die lange reeksen van willekeurig gegenereerde getallen zijn. De ene wordt een privésleutel genoemd en de andere wordt een openbare sleutel genoemd. Een openbare sleutel is bekend bij je server en beschikbaar in het publieke domein. Het kan worden gebruikt om elk bericht te versleutelen.

Wanneer de ene persoon een bericht naar de andere persoon stuurt zal de ene persoon het vergrendelen met de openbare sleutel van de andere persoon, maar de enige manier waarop het kan worden ontsleuteld is door het te ontgrendelen met de privésleutel van de andere persoon. De andere is de enige die zijn privésleutel heeft, dus is ook de enige die deze kan gebruiken om de ene persoon zijn bericht te ontgrendelen.

Over het algemeen kun je een SSL-certificaat krijgen via je website aanbieder. Wanneer dit niet het geval is dan kun je dit kopen bij een certificaat autoriteit zoals GlobalSign.

SEO e-book downloaden

Heb je meer hulp hierbij nodig? Neem dan contact op met ons team.