Wat is linkbuilding?

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een belangrijke factor om de vindbaarheid van jouw website te vergroten. Het is één van de onderdelen van SEO. Wanneer je met linkbuilding aan de slag gaat, houd je jezelf bezig met het vergroten van de autoriteit van je website. Maar wat is linkbuilding nou precies en waarom is het zo belangrijk? Wij van De Groot Online Consultancy laten je graag kennismaken met alle ins en outs van linkbuilding.

Een belangrijk onderdeel van SEO

Linkbuildingis een belangrijk onderdeel van SEO. SEO is de afkorting van Search Engine Optimization en staat voor het optimaliseren van de ‘gratis’ organische Google zoekresultaten. Dit vakgebied is op te splitsen in drie deelgebieden:

  • techniek;
  • content;
  • linkbuilding.

Waar techniek en content zich bezighouden met de on-site SEO, houdt linkbuilding zich bezig met off-site SEO. De populariteit van je website, dus.

Kwalitatieve links vs. kwantitatieve links

Vroeger, en dan bedoel ik voornamelijk voor de Google Penguin update in 2012, was het geoorloofd om links te ruilen met andere partijen en links in te kopen bij organisaties op een ander continent. Hoe meer links je naar je website had, hoe populairder jouw website was in de ogen van Google. Ook al hadden deze links niets of nauwelijks iets te maken met jouw bedrijf, producten of diensten. Gelukkig is kwaliteit tegenwoordig een stuk belangrijker. Des te hoger de kwaliteit van de link is, des te meer waarde Google aan deze link hecht. Elke link naar jouw website wordt gezien als een stem. Hoe meer autoriteit de stem heeft, hoe waardevoller de link is. Een redactionele link van Nu.nl is dus bijvoorbeeld veel waardevoller dan een link van de website van de plaatselijke bakker.

Bouw een goed linkprofiel op

Een goed linkprofiel bevat verschillende soorten links naar je website. Links vanaf zakelijke websites, vanaf partners, vanaf social media, vanaf startpagina’s, enzovoorts. Daarnaast is ook de tekst waarmee je linkt, ankertekst genoemd, van belang. Zorg voor diversiteit in de ankertekst en in pagina’s waar naartoe gelinkt wordt.

Onze 5 linkbuilding tips

Linkbuilding: het klinkt allemaal erg gemakkelijk, maar zo eenvoudig is het niet. Wij helpen je graag op weg met onderstaande tips:

  • Een eenvoudige manier van linkbuilden is om aan samenwerkingspartners te vragen een link naar je website te plaatsen.
  • Een blog en/of FAQ-sectie kan en mag niet ontbreken op je website. Dit biedt andere websites de mogelijkheid om naar jouw website te verwijzen. Ook kun je je blogs delen op social media.
  • Bedrijvengidsen zijn een ideaal middel om in te zetten voor linkbuilding en over het algemeen ook gratis. Denk aan openingstijden.nl, telefoonboek.nl en Yelp.
  • Meld je website aan bij relevante startpagina’s. Kwalitatief goede startpagina’s krijgen nog altijd flink wat waarde van Google.
  • Met een gastblog deel jij je expertise op een externe website in ruil voor een link. Een tijdrovende vorm van linkbuilding, maar zeer effectief als je een ingang hebt op een platform met aanzien.

SEO e-book downloaden

Heb je hulp nodig bij het linkbuilden? Of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op. Wij voorzien je graag van een persoonlijk advies.