Hoe werkt YouTube ondertiteling?

Hoe werkt YouTube ondertiteling?

YouTube ondertiteling is een feature van YouTube om je video’s te voorzien van een ondertiteling. Is dit nodig? Wij denken van wel. Via YouTube kun je je video’s zelf automatisch laten ondertitelen. Een superfunctie!

Waarom is het nodig om je video’s te ondertitelen?

Veel mensen kijken video’s zonder geluid omdat ze geen anderen willen storen en misschien geen koptelefoon of oordopjes bij zich hebben. Er zijn ook dove mensen die je video überhaupt niet kunnen beluisteren. En daarnaast zijn er nog genoeg andere redenen te bedenken waarom iemand een video zonder geluid bekijkt. Het schijnt zelfs zo te zijn dat wanneer er een ondertiteling onder je video zit dit de video boeiender maakt en iemand deze sneller af zal kijken.

Het is daarom handig dat een video met ondertiteling afgespeeld kan worden. Dit kan wel maar dit hoeft niet. Een YouTube gebruiker kan zelf namelijk kiezen of ze een video kijken met of zonder ondertiteling. Dit kun je selecteren bij het tandwieltje waar je ook de snelheid van je video en de kwaliteit in kunt stellen.

Het is daarnaast ook belangrijk om de optie toe te voegen omdat je door deze teksten beter gevonden wordt in zoekmachines en in YouTube zelf! Het is dus extreem belangrijk voor je vindbaarheid. Met een stuk tekst weet een zoekmachine beter waar je video over gaat en word je dus beter gevonden.

En tot slot kun je vertalingen toevoegen aan je video. Je kunt meerdere talen als ondertiteling toevoegen in je video. Dus wanneer jij een Nederlands gesproken video maakt kun je bijvoorbeeld Franse, Duitse en Engelse ondertiteling toevoegen.

Hoe voeg je een ondertiteling toe aan een video?

YouTube voegt zelf automatisch een ondertiteling toe aan je video. Deze klopt echter vaak niet helemaal en kun je zelf aanpassen. Je kunt dit bestand ook downloaden als .srt en vervolgens bewerken en weer opnieuw uploaden. Dit .srt bestand kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld aan je video’s toe te voegen buiten YouTube.

Bekijk hier hoe je de automatische ondertiteling kunt bewerken. Je kunt per tijdsvlak de tekst handmatig bewerken:
YouTube automatische ondertiteling voorbeeld

Wanneer je een video uploadt aan je YouTube kanaal dan heb je ook de keuze om handmatig een ondertiteling toe te voegen aan je video. Je doet dit bij de YouTube Studio waar je je video’s kunt uploaden en bewerken.

Er zijn meerdere opties voor het toevoegen van ondertitelingen aan je video:

  • Uploaden van een bestand: De verschillende formaten die geaccepteerd worden zijn .srt, .sub, .sbv, .mpsub, .lrc en .cap.
  • Automatisch synchroniseren: Je typt zelf de tekst maar de timing wordt automatisch gesynchroniseerd.
  • Handmatig typen: Hier voeg je zelf de tekst en ook de timing toe.
  • Automatisch vertalen: Je kunt een ondertiteling automatisch laten vertalen wanneer je al een ondertiteling in de originele taal hebt.
YouTube ondertiteling toevoegen voorbeeld

YouTube ondertiteling is dus erg belangrijk voor je video’s en zeker de moeite waard om het goed te doen. Vaak zie je namelijk dat video’s met automatische ondertiteling niet helemaal kloppen. Dit wil je natuurlijk voorkomen als je serieus genomen wilt worden.

Heb jij meer hulp nodig met je ondertiteling of YouTube marketing? Je kunt altijd contact opnemen met ons team, wij helpen je graag verder!